In de studio van..Werfzeep

 

Afgelopen week was ik in de zeepziederij van Werfzeep om de eerste bestelling zepen voor Licht & Fijn op te halen. Een leuke kans om foto's te maken van de plek en te zien hoe de zepen gemaakt worden!

Werfzeep is in 2009 opgericht door Evelien, in een historisch pand aan de Oudegracht (in een werfkelder, vandaar de naam..) en inmiddels is ze verhuisd naar de Westerkade en heeft zij een team van ongeveer 10 man die haar helpen met zeep maken, verpakken en verkopen.

Het uitgangspunt van Werfzeep is de natuur. Alle ingrediënten zijn volledig biologisch en van goede herkomst. De basis van alle zepen is plantaardig. De werking van de planten en oliën op de huid zijn het allerbelangrijkst: de zepen zijn zacht en verzorgend en daarom geschikt voor elke huidsoort. Helemaal Licht & Fijn dus want Licht voor de natuur en heel Fijn voor jezelf!

Achter Koffieleute, een koffietentje aan de Westerkade zit een pand waar verschillende creatieve ondernemers aan het werk zijn. Helemaal achterin zitten de zeepmakers van Werfzeep.

De zeepziederij van Werfzeep is eigenlijk een soort grote keuken. Er staan overal potten, dozen en flessen met ingrediënten en er staan grote pannen klaar om alles in samen te voegen en op te warmen. Er is een grote kast vol met lades waar zeep in ligt te drogen, elke la genummerd om te weten wat er in zit en hoe lang het er al ligt te drogen. 
Toen ik langskwam werd net een nieuwe batch Boszeep gesneden, 150 stukken zeep lagen klaar om de droogkast in te gaan. Het rook er sterk naar een mengeling van eucalyptus, rozemarijn en dennenbos, heerlijk!

Zelf zeep maken klinkt heel romantisch maar het is een hele serieuze ambacht. Je moet goed op de hoogte zijn van de werking van de verschillende ingrediënten op de huid en de werking van de ingrediënten op elkaar. Het proces van zeep maken is het heel nauw volgen van een recept. Bij Werfzeep maken ze de zeep helemaal met de hand!

Het begint met oogsten van de benodigde planten. Werfzeep verbouwt een groot deel van haar ingrediënten zelf in een zeepkruidentuin vlakbij Utrecht. Andere ingrediënten zoals cacaobonen, koffiebonen, Aloë Vera en avocado worden ingekocht bij telers met dezelfde liefde voor de natuur. Van sommige planten worden de bloemen gebruikt, van andere de sappen, de bladeren, de vruchten of de wortels. De afzonderlijke ingrediënten worden klaargemaakt om bij elkaar te kunnen voegen.

Alle onderdelen moeten precies afgewogen worden en het geheel wordt dan in een grote pan op de juiste temperatuur verwarmd en door elkaar geroerd. Vervolgens wordt de zeep in een vorm gegoten en als die hard is geworden wordt hij in stukken gesneden en moet hij ongeveer een maand drogen om helemaal uit te harden. Pas als de zeepstukken voldoende gedroogd zijn, zijn ze klaar om verpakt en verkocht te worden.

 

Klik hier om deze heerlijke zeep te kopen.

 

 

 

 

© 2018 - 2024 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel