Het voorjaar nodigt uit om je huis lekker op te frissen. De zon schijnt weer vaker naar binnen en buiten beginnen de planten en bloemen aan een nieuw leven. Zo fijn om dan binnen ook met een schone lei te beginnen!

Maar waar begin je? Met deze 5 tips heb je een lijstje om af te vinken (fijn!) om aan jouw frisse voorjaarshuis te werken. En onderaan vind je de tools om hiermee aan de slag te gaan.


 


1. // Opruimen
Bijna iedereen heeft hem wel: een grote kast in de woonkamer waar alles inzit wat je vaak gebruikt. En omdat hij regelmatig dicht-slibt is het fijn om daar te beginnen.
Haal alles eruit, en kijk bewust naar wat je erin gestopt hebt. Heb je alles gebruikt het afgelopen jaar of er met plezier naar gekeken? Zijn er dingen die beter op een andere plek kunnen staan? Of is er iets kapot dat niet meer gemaakt kan (of wil) worden?

Vraag je af wat je terug wil zetten en wat niet. Misschien moet er iets ergens anders opgeborgen worden of kan je het beter weg geven of -gooien. Als je twijfelt of je het nog gaat gebruiken, zet het dan een paar maanden (of jaar) weg, dan kan je zien of je het mist. 

Kies bewust wat je op welke plek terug gaat zetten. Plaats spullen die je graag ziet op een open plank en minder mooie dingen achter een deurtje of in een mand. Alles wat je vaak gebruikt zet je vooraan in de kast (in of uit het zicht). En die ene rommel-la? Super handig maar ruim hem wel regelmatig even uit!

Deze opruim-strategie kan je op elke kast of hoek in je huis toepassen.
Kijk hier voor fijne opbergers zoals manden en kapstokken om losliggende spullen een plek mee te geven. Wat dacht je van een mooie rieten tas aan een kapstok om speelgoed, shawls of sportattributen in op te bergen.

Weggooien
Weggooien doe je natuurlijk gescheiden (papier, plastic, etc.) en ook kleding en andere stoffen breng je best naar de textiel-container. Producten die nog goed te gebruiken en mooi zijn maar waar je gewoon niet blij meer mee bent kun je verkopen of naar de Kringloop brengen. Eigenlijk alles wat nog mooi en bruikbaar is kan een heel fijn tweede leven bij iemand anders vinden, zonde om het dan bij het afval te gooien! 


 


2. // Het grote Poetsen
Na het opruimen kan je beginnen met de grote poets-beurt.
Maak een sopje (dat je natuurlijk regelmatig ververst) en neem alle gladde oppervlaktes in huis af: deur(stijlen), plinten, stoelen, tafels, kasten, vensterbanken, spiegels, lampen, accessoires, schilderij-lijsten, (keuken)kast-deurtjes, enzovoorts. En dan vooral plekjes die niet in je normale poets-routine zitten. Schuif alle meubels van de muur af zodat je vloeren en muren ook kunt aanpakken. Pak het per ruimte aan, dan voelt het minder groot. Als je klaar bent is je hele huis opgefrist. 

Eco-vriendelijk
Een eco-vriendelijk sopje maak je heel makkelijk met de schoonmaakzeep van Werfzeep. Rasp of snij een stukje van de zeep en laat dat oplossen in lauw-warm water. Of wrijf met een doek of sponsje over de zeep om hardnekkige vlekken te poetsen. De zeep is universeel dus voor alle oppervlaktes geschikt en daarbij ook fijn voor de afwas. 

Zijn de kinderen thuis? Laat ze helpen door ze hun eigen speelgoed of kamer schoon te laten maken. 

 


3. // Klussen
Maak een lijstje van welke dingen je in en om je huis wil doen de komende maand. Dat kan variëren van de ramen wassen, de tuin voorjaarsklaar maken of eindelijk die ene lamp of plank ophangen. Kies klussen uit die je voor je uit hebt geschoven de afgelopen tijd, of waar je tegenop kijkt.

Is er bijvoorbeeld nog een hoekje in huis wat niet helemaal naar je zin is? Dit is het moment om dat aan te pakken! Een nieuwe kleur op de muur kan al wonderen verrichten maar misschien wil je wel grootser uitpakken met een hele nieuwe inrichting. Op deze Licht & Fijn Pinterest pagina vind je heel veel inspiratie voor kleine en grote make-overs. 

Verdeel wat je wil aanpakken over deze maand en doe elke week iets. Zo ruim je niet alleen je huis maar ook je hoofd op!


 


4. // Planten-Spa
Heb je planten in huis? Geef ze een spa-dagje! Als je een tuin of balkon hebt, neem ze dan allemaal mee naar buiten voor wat quality-time (als je geen 'buiten' hebt is je badkamer ook een prima plek!). Zet ze allemaal bij elkaar (niet te dicht tegen elkaar aan) en haal eventuele dode bladeren weg. Spuit met water uit een plantenspuit alle bladeren nat en veeg ze voorzichtig schoon met een zacht doekje. Laat ze rustig uitdruppelen (niet in direct zonlicht).

Als er planten zijn die wat meer aandacht nodig hebben zoals een grotere pot of extra voeding dan kun je dat nu ook gelijk doen voordat je ze weer op hun plekje terug zet. 


 


5. // Kleding uitzoeken
Voor een fijn frisse wind door je garderobe ga je eigenlijk hetzelfde aan de slag als met punt 1:
Haal alle kleding uit je kast en leg het op je bed. Ga bij elk kledingstuk na of je het gedragen hebt het afgelopen jaar, of het nog past, of het niet stuk is en of je je er lekker in voelt. Als het niet past, stuk is of je voelt je er niet goed in, dan mag het niet weer terug je kast in. Dat klinkt streng maar ga er maar van uit dat het oplucht als je straks alleen goedzittende, fijne kleding in je kast hebt!

De reden dat je alles tegelijk uit je kast haalt en op bed legt is dat je bewust wordt van wat je allemaal hebt. Zo zie je eerder wat voor soort kleding je hebt en wat je nog mist. En je vindt op deze manier misschien combinaties die je nog niet eerder bedacht had.

Kapotte kleding die niet meer te repareren is mag in de textiel-container en de rest kan je weggeven of verkopen. Misschien weet je al iemand anders die er blij mee zou zijn!

Echt dikke winterkleding kan vast achterin de kast (of op een andere plek) en lente/zomer-kleding kan je naar voren halen.
Als je je kast weer opnieuw inricht, sorteer dan je hangende kleding op kleur en je liggende kleding op soort. Zo is het makkelijker uitzoeken wat je aan wil trekken.

 

// Extra duurzame tip: Care, Repair & Reuse
Een groot deel van duurzaam leven houdt in dat je goed zorgt voor wat je hebt zodat het langer mee gaat. Repareer wat kapot is, onderhoud je apparaten zoals in de handleiding staat en knap op wat niet meer mooi is. Schoonmaken hoort daar ook bij. Zo gaat je fiets bijvoorbeeld langer mee als je hem na de winter een goede poetsbeurt geeft.

En soms sta je op het punt iets weg te gooien en zie je dat het een potentieel 2e leven heeft: Kapotte of te kleine kleding van katoen is bijvoorbeeld heel fijn als poetsdoekje te gebruiken voor extra vieze klusjes.
Tip: Knip oude T-shirts in poetsdoek-formaat en leg ze in de schuur of garage om bijv. je fiets mee schoon te maken. 


// Shop de Blog

Ben je geïnspireerd om aan de slag te gaan maar mis je de nodige tools? Bij Licht & Fijn vind je goede kwaliteit schoonmaakproducten die eco-vriendelijk en fair gemaakt zijn. Daarnaast heb ik mooie opbergers, kapstokken en haken in de collectie. Voor een opgeruimd, schoon en fijn huis!
Geniet ervan!

 

 

Sorteer op
© 2018 - 2024 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel