// Licht & Fijne Bloemen

Ik was al een tijdje op zoek naar een fijn en natuur-vriendelijk alternatief voor het Licht & Fijn bedank-kaartje en ik heb het gevonden: een kaartje van Growing Paper! 
Als je vanaf 27 mei (2021) voor minstens € 10,00 iets bij Licht & Fijn bestelt krijg je dit kaartje met je bestelling mee gestuurd 
(zolang de voorraad strekt). Als bedankje voor je vertrouwen en je aankoop bij Licht & Fijn.

Lees hieronder meer over het kaartje dat je bij je bestelling gekregen hebt en hoe je je zaadjes plant.

Heb je geen idee waar dit over gaat? Bestel dan gauw iets Licht & Fijns van €10,00 of meer, dan krijg je ook zo'n leuk kaartje van Growing Paper.

 

Over Growing Paper
Growing Paper is een Nederlandse drukkerij die gebruik maakt van groei-papier, ofwel papier met bloemen- of plantenzaadjes erin. 
Het papier van het kaartje dat je van mij met je bestelling mee gestuurd krijgt wordt in Zuid-Afrika gemaakt van gerecycled papier. Er zijn geen chemicaliën aan toegevoegd, alleen water. Het is volledig biologisch afbreekbaar en wordt bedrukt met eco-vriendelijke inkt. De leverancier van het papier is een sociale onderneming die een vaste baan, leefbaar loon en training biedt aan meer dan 30 mensen uit de lokale gemeenschap. 

In het papier zit een mix van zaadjes voor planten en bloemen die bij- en vlindervriendelijk zijn. Het is een mix van Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Virgian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer. 
Het papier is zo bedrukt dat de zaadjes ook daadwerkelijk uitkomen. Omdat de inkt ook biologische afbreekbaar is kan je het hele kaartje in de grond planten zonder schadelijke stoffen in de grond te stoppen. Daarbij beschrijf ik je kaartje met potlood in plaats van pen om het kaartje puur natuurlijk te houden.

 

 

Hoe plant je je kaartje?
En dan nu het belangrijkste onderwerp: Hoe zaai je nu die bloemen uit je kaartje?

Stap 1. Maak het kaartje eerst goed nat zodat de zaadjes straks goed los kunnen komen van het papier;

Stap 2. Leg het kaartje in een pot of in de tuin in de aarde met ongeveer 1 cm aarde er bovenop. Gebruik liefst zaaigrond of potgrond voor de moestuin. Hier zitten extra voedingsstoffen in die je plantjes helpen groeien. Leg niet meer dan 1 cm aarde op je kaartje, anders is het te donker voor ze en komen ze mogelijk niet uit;

Stap 3. Zorg voor een warme en lichte plek voor je zaadjes. In de zomer is een plek in de volle zon niet handig want dan drogen ze waarschijnlijk uit. Te weinig licht of kou vinden de zaadjes ook niet fijn.

Stap 4. Geef de aarde op het kaartje elke dag wat water zodat het papier vochtig blijft. Probeer je kaartje zo gelijkmatig mogelijk water te geven, dan kunnen alle zaadjes het best ontkiemen. 

Stap 5. En nu is het geduld hebben! Na ongeveer één week ontkiemen de eerste plantjes. Het papier lost langzaam op in de aarde. Je mag nu iets minder water geven dan in de eerste week maar stop niet met de liefde! :-)

De beste tijd om je kaartje buiten te planten is tussen half mei en oktober. Binnen in een potje kan het hele jaar door. Zorg altijd voor voldoende licht, warmte en water maar zet je potje binnen niet in de volle zon, anders drogen je zaadjes uit.

Is het niet gelukt om je zaadjes uit te laten komen? Dat is jammer natuurlijk! Maar geef het niet op om het nog eens te proberen met een ander kaartje. Zelf plantjes zaaien is toch een combinatie van geluk en handigheid: je wordt er steeds beter in.

 

 

Ik hoop dat je veel geluk en plezier hebt met het zaaien en laten groeien van je bloemen! 

 

© 2018 - 2024 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel