// Green Friday - Geen sale maar bomen

Op vrijdag 25/11 kleurt Licht & Fijn weer groen voor Green Friday. Waarom? Dat ga ik je hier vertellen.

Black Friday is ontstaan in de Verenigde Staten als een vrije dag na Thanksgiving Day. 
Thanksgiving wordt gevierd op de vierde donderdag van november en Black Friday valt dus op de vrijdag erna. Amerikanen hebben dan een lang weekend vrij waar de winkels graag op inspelen met flinke acties om klanten aan te trekken. 

Inmiddels is Black Friday ook naar Nederland overgewaaid met de daarmee gepaard gaande koop-gekte. De zogenaamde deals vliegen je om de oren en je moet sterk in je schoenen staan om er niet door overgehaald te worden. 

De grote keerzijde van Black Friday is overproductie, nog lagere lonen en afval van producten die niet gebruikt worden. 

Met Licht & Fijn doe ik daar liever niet aan mee. Grote kortingen en acties kan en wil ik niet aanbieden omdat de makers van de producten of ikzelf dan niet genoeg overhouden om door te gaan met wat we doen. En nog belangrijker dan dat sta ik niet achter het idee van kopen omdat het goedkoop is. Liever bied ik je het hele jaar door prijzen die eerlijk zijn en hoop ik dat je iets koopt waar je blij mee bent en waar je lang van kan genieten. 


Green Friday Campagne
Om te laten zien dat het ook anders kan dan aanzetten tot kopen-kopen-kopen is de Nederlandse stichting Trees for All de Green Friday campagne gestart. Het idee hierachter is dat winkels hun korting inruilen voor de donatie van een boom. En Licht & Fijn doet mee! Voor elke geplaatste bestelling tussen 25 en 27 november doneer ik een boom aan Trees for All. Geen korting dus bij Licht & Fijn maar een boom-donatie.


Trees for All is een erkende stichting zonder winstoogmerk dat sinds 1999 wereldwijd bomen plant om nieuwe bossen te vormen en al bestaande bossen te herstellen. Dat doen ze hier in Nederland maar ook verder weg zoals in Ghana, Bolivia en Vietnam. In totaal hebben ze al 6,1 miljoen bomen en struiken geplant in opdracht van bedrijven en particulieren.
De bomen die geplant worden zijn zoveel mogelijk inheems en van verschillende soorten zodat ze goed passen bij de bodem, de planten en de dieren die er leven. 

 

Waarom bomen?
Omdat bomen ontzettend belangrijk zijn voor een gezond klimaat, een grote biodiversiteit en een prettige leefomgeving. Dat is het korte antwoord :-)
Met bijna alles wat we doen stoten we CO2 uit. Een gemiddelde Nederlander stoot jaarlijks zo'n 9 ton CO2 uit door zijn huis te verwarmen, te koken, te reizen en indirect door nieuwe spullen te kopen. CO2 op zich hebben we nodig om de aarde warm te houden maar inmiddels hebben we er teveel van en tast het de aarde aan. De gemiddelde temperatuur stijgt waardoor ons klimaat uit balans raakt en dat heeft invloed op al het leven op aarde. 
Bomen hebben voor hun groei CO2 nodig en zetten het om in koolstof (C) en zuurstof (O2). De koolstof wordt vastgehouden in de takken, stam en wortels en de zuurstof wordt uitgescheiden. Door jonge bomen te planten haal je dus als het ware CO2 uit de lucht en sla je het op. 


Wil je meer weten over de invloed van CO2 op onze aarde, bekijk dan de documentaire "Breaking boundaries - The science of our planet". Daarin wordt het klimaatprobleem met prachtige beelden heel duidelijk uitgelegd.
 


Bomen doneren
Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november doneer je met je aankoop bij Licht & Fijn automatisch een boom via Trees for all. Jij hoeft er niets voor te doen, behalve op de bestelknop drukken. Ik zorg er aan het einde van het weekend voor dat alle bomen gedoneerd worden. Een cadeautje van Licht & Fijn! 

De boom die je zo via Licht & Fijn doneert wordt geplant door Trees for All in het Green Friday Forest in Noord Brabant. Voor elke Nederlandse boom wordt tegelijk ook een boom op Borneo geplant. Nieuwsgierig naar waar en waarom er op die plekken geplant wordt? Lees het hier op de website van Trees for All.

 

Hieronder zomaar wat groene inspiratie, omdat groen zo mooi is  :-)

 

Sorteer op
© 2018 - 2024 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel