// De Perfecte Picknick ~ Of gewoon lekker buiten eten


Goed weer en lekker eten is wat mij betreft één van de beste combinaties. Tel daar fijne mensen en een mooi (groen) uitzicht bij op en je hebt alle ingrediënten voor de Perfecte Picknick! 

Een van mijn beste herinneringen uit mijn kindertijd zijn de dagen met mijn oma op het strand. Mijn moeder en oma maakten boterhammen met kaas en hagelslag en die gingen in de rugzak met de handdoeken, emmers en schepjes. Als mijn broetje en ik honger hadden gekregen van het zwemmen kwamen die boterhammen uit de tas. Maar zoals je je voor kunt stellen met tassen op het strand: zand overal en dus ook tussen de boterhammen... en toch: met uitzicht op zee en zo samen met elkaar was alles goed. 


Al genoot ik daar volop van, als ik nu een picknick plan vind ik het wel leuk iets meer mee te nemen dan boterhammen met kaas en hagelslag. Maar wat is lekker én makkelijk mee te nemen? En hoe voorkom je dat alles onder het zand zit of dat familie mier zich ook te goed doet aan wat je meegenomen hebt?
Daarom deze blog vol tips voor de Perfecte Picknick (of gewoon lekker buiten eten). 

 

Waar ga je heen?
Zolang je er een kleedje kunt uitleggen kan je bijna overal wel picknicken. Let er wel op dat je gekozen plekje niet toevallig ook (vlakbij) een honden uitlaat-plaats zit. En ik vind het zelf altijd fijn als ik in de buurt ergens naar de wc kan. 
Dat gezegd hebbende zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. In een mooi (stads)park, op het strand, onder de bomen in een bos, in een grasweide of op vakantie in de bergen.. kies je eigen favoriete uitzicht en leg daar je kleedje neer voor een middag heerlijk genieten van je omgeving. 

Gaan er kinderen mee? Zorg dan dat er iets te doen is: neem spelletjes mee, een bal of ga in de buurt van een speeltuin of zwembad zitten. Zo kan je het langst genieten van jullie picknick.


Tip: In de buurt van Utrecht heb je in De Bilt het Landgoed Oostbroek waar je in de fruitboomgaard heerlijk kunt zitten. Het winkeltje op het landgoed heeft een toilet en je kunt er ook een fles appelsap en ander lekkers kopen. Het is er betrekkelijk rustig dus niet aan iedereen doorvertellen! ;-)

Wat neem je mee? 
Wat je mee neemt voor je picknick is deels afhankelijk van waar je heen gaat. Naar het strand wil je goed afsluitbare bakjes zodat er geen zand tussen komt, op het water (leuk in een boot picknicken!) is eten uit het vuistje makkelijker terwijl je in een grasweide net zo makkelijk ter plekke je broodje kan smeren. 

  

Extra's voor speciale picknick-plekken:
- Op het strand is een windscherm wel heel fijn om rondvliegend zand tegen te gaan;
- Neem een stuk touw mee als je aan het water of op een boot gaat picknicken. Knoop het touw om de hals van de fles en hang het aan een stijger of boot, zo dat de fles volledig onder water blijft. Zo blijft je drankje lekker koel!

 

Voorbereiding
Het eten is waar het allemaal om draait, natuurlijk. Zonder eten en drinken geen picknick! Maar een fijne picknick begint met een stress-vrije voorbereiding. Dus maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. 

Kleine hapjes
Uit het vuistje eten is het makkelijkst bij een picknick. Kleine hapjes kun je op een servet serveren en dat scheelt toch een stapel borden in de tas. Courgettekoekjes met yoghurt-dip, gehaktballetjes, pasteitjes, sandwiches.. allemaal perfect voor een picknick zonder borden. 
Maak je hapjes eventueel een paar dagen van tevoren, op een rustig moment klaar, zet ze in de vriezer en bak ze zo nodig nog even af voordat je gaat. Dan heb je op de dag van de picknick aanzienlijk meer rust. 

Als je minder zin hebt in een uitgebreide voorbereiding kun je ook losse ingrediënten zoals lekkere kaasjes, vers brood en fruit meenemen om er een soort tapas-plank van te maken. Ter plekke smeer je dan wat brood of snij je een meloen in partjes. 

Zelfgemaakte limonade
Zeker in de zomer is het belangrijk om genoeg drinken mee te nemen en met een zelfgemaakt drankje steel je helemaal de show!
Een zomerse rabarber-limonade maak je door een kilo ongeschilde rabarber in stukjes te snijden en 2-3min te koken met 1 liter water, 250 gram rietsuiker, een snufje zout en een eetlepel rozenwater. 
Laat het mengsel na het koken minstens een uur staan, zeef het sap er dan uit en vul daar een schoongekookt flesje mee. Dat flesje neem je mee en vul je op je picknick aan met (gekoeld) kraanwater, bubbelwater of tonic. Je hebt ongeveer 1/3 siroop en 2/3 water nodig voor deze limonade. 
(Dit recept is gebaseerd op het recept uit het boek "Perfecte Picknick" van uitgeverij Snor)

Homemade ijsthee is ook heel makkelijk te maken, naar eigen smaak aan te passen en altijd eco-vriendelijker dan uit een plastic fles of drinkpak. Een recept hiervoor lees je in een eerder Licht & Fijn blog

 

Als ik denk aan een picknick dan zie ik een groepje vrienden of familie op een groot kleed in het gras, tussen de madeliefjes, met tassen vol lekker eten en drinken, bij elkaar passend servies en mooie linnen servetten..  De realiteit is misschien iets rommeliger maar niet minder fijn. Ja, er is een fles gaan lekken dus het kleed is nat en je zelfgemaakte quiche is in het krat van je fiets behoorlijk door elkaar geschud.. maar het is nog steeds gezellig, het eten is lekker en het uitzicht is mooi. Wat mij betreft een Perfecte Picknick!

 

Feestelijke tip: Met vrolijk gekleurde slingers of Weave Paper Lanterns aan een touwtje tussen de bomen boven je kleedje maak je er echt een feestje van. Leuk als je je picknick combineert met een verjaardag. 

 

De recepten voor de genoemde hapjes vind je in het boek "Perfecte Picknick" van Madame Charlotte en Uitgeverij Snor. Daarin vind je ook nog meer tips voor de voorbereiding en heel veel meer recepten voor picknicks in de verschillende seizoenen van het jaar.

Dit boek en andere fijne eco-vriendelijke benodigheden voor picknicks vind je hieronder:

Sorteer op
© 2018 - 2024 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel