Aandacht voor wat je hebt // Sieraden

Een groot en belangrijk deel van eco-vriendelijk leven is met aandacht leven voor wat je hebt. Als je zuinig bent op je spullen kun je er zo lang als mogelijk van genieten; zo hoef je uiteindelijk minder vaak iets nieuws te kopen en spaar je de natuur. 

Om je te inspireren voor een meer eco-vriendelijk leven en je te helpen met hoe je dat doet begin ik deze serie blogs met als onderwerp: "Aandacht voor wat je hebt". 
Deze eerste editie gaat over sieraden. 

 



Sieraden zijn (als je ze draagt) vaak een belangrijk onderdeel van je stijl. Sommige sieraden hebben een belangrijke betekenis voor je en andere draag je puur omdat je ze mooi vindt. Wat je sieraden ook voor je betekenen, als je eenmaal iets gevonden hebt dat echt goed bij je past dan wil je daar zo lang mogelijk van kunnen genieten.

 


Materiaal
Het eerste wat je moet weten over je sieraden is van welk materiaal ze gemaakt zijn. Veel sieraden zijn gemaakt van (edel)metalen. Goud, platina en zilver zijn edelmetalen; ijzer, koper, messing en aluminium bijvoorbeeld zijn "gewone" metalen. Het verschil tussen "gewone" en edelmetalen is dat edelmetalen beter tegen oxidatie kunnen en daardoor langer mooi blijven. ​

Oxidatie
Zonder teveel in te gaan op de chemische achtergrond is oxidatie de werking van metalen die optreedt door contact met vocht en zuurstof. Deze werking kan, afhankelijk van het soort metaal, zorgen voor verkleuring. Ook de PH-waarde van je huid (die bij iedereen een beetje verschilt) heeft invloed op metaal.

Goud en platina zijn helemaal tegen bestand tegen oxidatie, zilver bijna helemaal en de gewone metalen zijn daar eigenlijk niet tegen bestand. Koper slaat bijvoorbeeld groen uit en messing wordt na gebruik donker van kleur. 
Goudkleurige of zilverkleurige sieraden kunnen volledig goud of zilver zijn maar zijn ook vaak gemaakt van een ander metaal met een gouden of zilveren laag. Het kan dus goed zijn dat jouw gouden armband voor een groot deel van zilver of een ander metaal gemaakt is en dus een ander soort verzorging nodig heeft dan puur goud. 

Het belangrijkste is dus om zeker te weten waar je sieraad van gemaakt is. Als je twijfelt, zoek het dan op of vraag het na bij degene waar je het van gekocht of gekregen hebt.

 


Aangezien je je sieraden meestal op je huid draagt zul je niet (helemaal) kunnen voorkomen dat ze licht slijten en zodra je sieraden in contact komen met de (buiten)lucht kan het oxidatie-proces al beginnen. Maar daar kan je wat aan doen.

Eerst een paar algemene tips, die eigenlijk voor alle materialen gelden:

  • doe je sieraden af onder de douche, in het (zwem)bad en bij het sporten. Ringen kan je het best ook afdoen bij het wassen van je handen en bij het schoonmaken;
  • als je parfum draagt, spuit die dan op en zorg dat deze goed in je huid getrokken is vóórdat je je sieraad om/in doet; 
  • bewaar je sieraden op een donkere en droge plek, liefst apart van andere sieraden;
  • als je op reis gaat, zorg dan dat je sieraden niet samen in één zakje of doosje elkaar kunnen beschadigen. Goud bijvoorbeeld is relatief zacht en kan dus gekrast worden. 


En dan per materiaal hoe je je sieraden het best en lang mooi kunt houden:

  • Volledig gouden en platina sieraden zijn het sterkst en zullen het makkelijkst lang mooi blijven. Af en toe oppoetsen met een zacht, droog doekje is voldoende. 
  • Zilver (of een basis van zilver met gouden laag) kan verkleuren door o.a. vocht. Poets het op met een droge, zachte doek en doe je sieraden bij regelmatig gebruik elke maand in een zilverbadje om de oxidatie tegen te gaan. Ik gebruik hiervoor Silbo Silberbad en een oude theedoek.
  • Messing kun je weer glanzend maken door de sap van een halve citroen met een theelepel zout in een bakje met water te mengen en daar je sieraden in te laten weken tot ze weer schoon zijn. De ketting van Zand Erover heeft een hanger van hergebruikt messing die je op deze manier kan behandelen. 
  • Koper kun je als het zijn glans verloren is of verkleurd is poetsen door een beetje zout te mengen met een scheut azijn en dit met een doek op je sieraad te wrijven. 
  • Brons verkleurt best wel snel bij vocht dus poets het regelmatig op met een zachte doek om het glanzend te houden.
  • Edelstenen en parels hebben eigenlijk geen onderhoud nodig, ze blijven altijd mooi. Als ze wat vettig worden door contact met je huid kun je ze af en toe schoonmaken met een vochtige doek. 

 

De sieraden van Julia Otilia
Bij Licht & Fijn verkoop ik o.a. de sieraden van Julia Otilia
Julia maakt haar hele collectie met een basis van gerecycled zilver. Ook de sieraden die er goud uitzien, zijn wat ze in het Engels 'goldplated' noemen. Dat betekent dat de sieraden een basis van (in dit geval gerecycled) zilver hebben dat met een sterke 14 karaat gouden laag omhuld is. 

Julia adviseert je daarom om je sieraden af te doen als je gaat sporten, zwemmen en douchen en ze regelmatig te poetsen met een droge zachte doek. Met het poetsen voorkom je dat vuil en vet blijft zitten.
Als je donkere vlekjes ziet adviseert Julia je sieraad een zilverbadje te geven, ook de goud-omhulde sieraden. De zilver-oxidatie kan soms door het goud heen komen en alsnog vlekjes maken. 
Spoel na het zilverbadje je sieraden goed af met water en droog ze met een zachte doek. Zo gaan ze weer mooi glanzen! 

Tenslotte nog een laatste tip van Julia: wissel je sieraden regelmatig met elkaar af. Zo kan het materiaal rusten en kun je van elk setje of individueel stuk fijn lang genieten!

 


 

De volgende editie van deze blog-serie gaat over het zorgen voor en mooi houden van je kleding en schoenen. Schrijf je in op de nieuwsbrief om als eerste te weten wanneer deze blog online komt.

 

© 2018 - 2024 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel