Duurzamer leven // Een mini-handleiding


Ik heb Licht & Fijn opgezet vanuit het idee om mijn eigen leven en dat van anderen een beetje eco-vriendelijker te maken. De gedachte erachter was om eco-vriendelijke en fairtrade producten te verkopen zonder in te leveren op stijl zodat het makkelijker wordt om ‘lichter’ (ofwel duurzamer) te leven.
Maar hoe doe je dat: duurzamer leven? 

Afval scheiden en de auto vaker ruilen voor de fiets is een goed begin. Je kunt grote aanpassingen maken zoals het plaatsen van zonnepanelen en het helemaal verkopen van je auto maar duurzamer leven gaat ook over je dagelijkse leven en de keuzes die je maakt. Als iedereen doet wat hij kan komen we al een heel eind. 

Lees verder voor een mini-handleiding in duurzame keuzes van dag tot dag.

 

Snel of Slow

Als je erop gaat letten zal je merken dat het leven om ons heen veel gericht is op snel en makkelijk. Bij het tankstation haal je nog even een flesje water, bij grote (online) winkels koop je alles tegelijk en in de supermarkt is alles voorverpakt om kant en klaar te kunnen gebruiken. Het nadeel daarvan is dat je minder makkelijk stil staat bij wat je eigenlijk koopt en hoe het gemaakt of verpakt is. 

Het is niet voor niks dat bij een duurzame levensstijl ook vaak de woorden "slow living" om de hoek komen. Als je je overgeeft aan wat langzamer leven, meer de tijd neemt en voorbereidingen treft kun je een heel stuk lichter leven:

 • Plan je maaltijden zoveel mogelijk. Zo koop je niet meer dan je nodig hebt en hoef je ook minder vaak eten weg te gooien omdat het bedorven is. Als je vaak net iets meer kookt dan je eet, doe dan een restjes-dag tussendoor of eet je maaltijd de volgende dag als lunch.

 • Koop je producten vers (bij de lokale groenteboer of bakker) en liefst zonder verpakking. Brood kan in je zelf meegenomen broodzak en groenten en fruit in katoenen of anders papieren zakjes. Single-use-plastic is de grootste boosdoener in het heersende afval-probleem. Wees het voor met zelf meegenomen zakjes en hergebruik zoveel mogelijk. 

 • Zorg dat je altijd een extra tas bij je hebt voor onverwachte boodschappen. Linnen of katoenen tassen gaan lang mee, kunnen opgevouwen in je handtas en gewassen worden als ze vies zijn. Deze hieronder zijn van het Nederlandse merk Bo Weevil, die al jaren biologisch katoenen tassen maakt. 
   

 

 • ​Bij zogenaamde ‘Bulk’-winkels kan je zelf meegenomen blikken met bv. gedroogde bonen, pasta, muesli en thee vullen. Omdat je grotere hoeveelheden koopt en ook nog eens je eigen verpakking mee neemt vermijd je heel veel afval. Het vergt wat voorbereiding maar het effect is groot en ik vind het zelf scheppen en wegen ook altijd leuk om te doen! 

 • Koop geen nieuwe schoonmaakflessen meer maar ga voor natuurlijke zeep in "stuk-vorm". De voordelen zijn enorm: De bestanddelen zijn biologisch afbreekbaar, het neemt minder ruimte in, het is goedkoper, het staat mooi op het aanrecht en het scheelt minstens twee flessen (allesreiniger en afwasmiddel) in je keukenkast. 
  De schoonmaakzeep van Werfzeep is universeel en kan voor zowel poetsen als afwassen gebruikt worden. Rasp de hoeveelheid van een eetlepel 
  in een emmer warm water en je bent klaar om te poetsen!

Buy less, Choose well

Tot zover de basics.  Bij kleding, verzorging en interieur hou ik de “Buy less, choose well”-regel aan. 
Niet zo heel lang geleden kocht ik makkelijk een nieuwe crème of shampoo als de oude nog maar half op was. Of als iets toch niet zo fijn was als ik had gehoopt. Hetzelfde deed ik met spulletjes voor in huis en kleding. Met als gevolg dat ik best veel spullen had en er niet altijd blij mee was. Minder kopen en bewust kiezen dus: 

 

 • Voorkom impuls aankopen door bij twijfel even weg te lopen van wat je wilde kopen (online of letterlijk even de winkel uit) en dan te bedenken of je zonder kan. Ook kun je de regel aanhouden dat je iets niet koopt als je al iets vergelijkbaars hebt of als je het niet kan combineren met iets anders. 

 • Ga voor eco-vriendelijke verzorging: Gebruik een stuk zeep in plaats van een fles douchegel, scrub- of handzeep. De hand/douche-zeep van Werfzeep bijvoorbeeld is mild voor je huid en volledig biologisch afbreekbaar en met veel verschillende soorten en geuren is er voor iedereen een fijne zeep. Ook shampoo kun je als stuk “zeep” kopen. Het is vaak even wennen maar het neemt minder ruimte in en is beter voor de natuur en uiteindelijk ook voor je haar.
 • Kies voor natuurvriendelijke materialen zoals linnen, bamboe, biologisch katoen en anders voor gerecyclede grondstoffen. Verdiep je in het merk waar je van koopt om te weten waar, waarvan en hoe de producten gemaakt worden. Liefst ook lokaal en anders fairtrade.
  Bij Licht & Fijn heb ik dat voorwerk al voor je gedaan maar als je kleding koopt, google dan even het merk en kijk wat ze doen aan duurzame productie. 

 

 • Tenslotte, koop datgene waar je van geniet! Gebruik het zo lang mogelijk en geef het aan een ander of gooi het (gescheiden) weg als je er klaar mee bent. 

 

Zero-Waste Actie

Ben je toe aan een verdieping van je duurzame lifestyle? De zusjes Jessie en Nicky Kroon hebben hun project om een maand lang afval-vrij te leven omgevormd tot een nieuwe levensstijl. In hun boek "Het zero waste project" vertellen ze je alles over hoe ze compleet Zero Waste leven met tips, inspiratie en informatie zodat jij ook aan de slag kan met het minderen van je afval.
Er staan handige adresjes in, recepten en do-it-yourself producten. Ik heb het zelf al een tijdje in huis en pak het er regelmatig even bij voor tips. 

En ik heb een leuke actie voor je omdat je deze hele blog gelezen hebt! Als je "Het zero waste project" koopt, krijg je er een gratis nettasje bij t.w.v. € 5,95! Shop beide producten en vul de code DUURZAAM (met hoofdletters) in bij het afrekenen om de korting te activeren. Heb je al genoeg tassen, gebruik de code dan niet en zet in het opmerkingenveld dat je de tas niet nodig hebt. Super duurzaam! Je krijgt dan een andere leuke verrassing van mij.

 

 

Tot zover de mini-handleiding voor een Licht & Fijn leven. In de komende blogs zal ik vaker stukjes hierover uitlichten of dieper ingaan op details. Als er een (aanverwant) onderwerp is waar jij graag meer over wil weten, stuur dan een mailtje naar info@lichtenfijn.nl of laat een persoonlijk bericht achter op Instagram of Facebook. Ik hoor graag van je!

Kijk verder voor alle producten uit de blog:

 

Sorteer op
Sorteer op
© 2018 - 2023 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel