Lekker eten, cadeaus, mooie outfits en versiering: December staat in het teken van de feestdagen en die maken we zo fijn mogelijk. 
Hoe doe je dat nu op een zo eco-vriendelijk mogelijke manier? 

De kerstboom bijvoorbeeld: Hij wordt voor je omgezaagd, op 2 plankjes geschroefd, je geniet er een paar weken van, dan verliest hij al zijn naalden en gooi je hem weg. En wat gebeurt er dan met je boom? Kan dat ook anders?
Wat doen we met cadeaus die we krijgen maar niet gaan gebruiken? En met het inpakpapier dat we eraf scheuren en weggooien..? Willen we nog wel een stuk vlees bij het kerstdiner? En een nieuwe outfit?

Allemaal goede vragen denk ik..  Maar geen reden om somber van te worden! Er zijn namelijk een heleboel fijne (nieuwe) mogelijkheden om je feestdagen een beetje duurzamer te maken en die laat ik graag aan je zien.

De Kerstboom
Heb je hem al staan of twijfel je nog?
Een gekapte boom op plankjes is niet de beste optie maar wat dan wel?

- Een echte boom met kluit, in pot, kan in januari prima teruggeplant worden. Bij duurzame-kerstbomen.nl kun je op verschillende plekken in Nederland een boom met kluit "lenen" en daar weer terugbrengen die daarna definitief teruggeplant wordt in de natuur. Behandel je boom als een kamerplant en geef hem water terwijl hij bij je in de woonkamer staat. Tip: Huur een bakfiets om de boom op te halen, dan kun je je auto laten staan! 
- Als je een tuin hebt kun je ook een boom(pje) "adopteren". Dit vraagt wat extra liefde en aandacht voor de boom. Je koopt er dan een met kluit en zet hem in een grote pot in een relatief koel deel van je kamer. Na Kerstmis zet je hem (liefst in dezelfde pot) in de tuin. Verzorg hem goed, dan kan je hem volgend jaar december weer in de huiskamer zetten. Hopelijk gaat hij zo een heleboel jaar mee.
- Koop een echt mooie tweedehands (!) kunstkerstboom om jarenlang van te genieten. Vanaf zo'n 10 jaar gebruik betaalt een kunstkerstboom zich ongeveer in duurzame waarde uit tegenover elk jaar een echte boom.

 

Licht & Fijne kerstbomen

 

Duurzaam Geven
Elkaar met Kerst cadeaus geven is bij ons in de familie al jarenlang een traditie. Om miskopen te voorkomen maken we allemaal een verlanglijstje waar de ander iets van uit kan kiezen. Dat klinkt misschien weinig spontaan maar is zeker niet minder gezellig en we krijgen daardoor zelden iets dat eigenlijk niet bij ons past. Want niet gebruikte cadeaus worden uiteindelijk meestal weggegooid en dat is toch zonde!

Duurzaam geven begint denk ik bij iets geven waar de ander echt blij van wordt. Na het "wat" kun je jezelf nog afvragen waar je cadeau van gemaakt is, waar het vandaan komt en hoe het verpakt is.
Bij Licht & Fijn vind je in elk geval een Cadeau-gids met duurzaam gemaakte en eco-vriendelijk verpakte cadeaus. 

Andere duurzame cadeau-ideeen zijn:
- Een ervaring zoals een etentje, museumbezoek of iets anders dat je samen kunt doen
- Tweedehands hoeft geen afdankertje te zijn! Geef iets moois wat je zelf nooit gebruikt hebt of wat je in een vintage winkel of elders tweedehands gekocht hebt.
- Maak je cadeau zelf! Een zelfgebreide sjaal, gebakken koekjes, jam met fruit uit eigen tuin, een ingelijste kindertekening... Lokaler wordt het niet en zelfgemaakt is vooral het meest bijzonder om te krijgen.
- Geef iets dat opgebruikt kan worden zoals een stuk zeep, een fles wijn, een setje kaarsen of iets lekkers. En dan liefst plastic-vrij verpakt. 

Pak je cadeaus feestelijk in met zo min mogelijk plastic. Het allerfijnst zijn inpakdoeken van stof die hergebruikt kunnen worden. Stevig inpakpapier kun je soms ook na voorzichtig uitpakken opnieuw gebruiken en vooral als je het dichtplakt met papieren tape. Als je het inpakpapier dan toch weggooit kan het in de papierbak en met de papieren tape in plaats van plakband het best gerecycled worden.
 

Meer Duurzame December inspiratie
- Zin om een nieuwe outfit te kopen voor Kerst? Koop vintage! Er zijn steeds meer vintage kledingwinkels (ook online) met prachtige (design)items die nauwelijks en soms helemaal niet gedragen zijn. Zo red je kleding van de afvalberg en draag je bovendien iets unieks.
- Feestelijk dineren kan ook heel goed zonder vlees en is veel natuur-vriendelijker. Zoek op vega(n) kookblogs voor inspiratie. Het boek "Aarde, Zout & Vuur" van foodbloggers Krautkopf heb ik net nieuw in de collectie en staat bomvol vegetarische gerechten van het seizoen (ook mooi als cadeau!). 
- Rond Kerst branden we de meeste kaarsen maar die zijn niet allemaal even duurzaam. Vaak worden ze van parafine (aardolie) gemaakt en dat brandt eigenlijk niet heel schoon. Beter zijn bijenwaskaarsen en kaarsen van plantaardige was zoals koolzaad , gecertificeerde palmwas of sojawas. Deze branden schoner en zijn ook in het maak-proces eco-vriendelijker.

 

Benieuwd naar de producten uit deze blog? Kijk dan hieronder verder.

Ik wens je een heel fijne, Duurzame December!

Sorteer op
© 2018 - 2024 L i c h t & F i j n | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel